Luthiers Workshop

The Luthiers Workshop was conceived as an urban retreat, sited at the bottom of the garden, its serves as a production and repair space for fine stringed instruments.  Its design accommodates tools for design and manufacture and serves the garden with a hidden store and  ‘floating’ bench for days in the sun.  The angle of the facade conceals the store and reduces the mass of the structure when viewed from the house; with shadows cast on differing planes.

Luthiers Workshop

The Luthiers Workshop (Photography by Zeno Watson)

The workshop which has been constructed in large scale components was partially manufactured off-site for accuracy, thermal performance and efficiency of time.  Clad in Scottish Larch, the structure will change over time as the initial salmon pink timber weathers to a silver grey.

Luthiers Workshop

A garden tool store is concealed within the facade (Photography by Zeno Watson)

Luthiers Workshop

Scottish Larch cladding detail (Photography by Zeno Watson)

Luthiers Workshop

The workshop interior is lined with Birch Plywood (Photography by Zeno Watson)